Husvandring från N till R

Vill du studera en bild närmare klickar du på den så blir den ensam på skärmen: När du vill tillbaka klickar på krysset uppe i högra hörnet.

Du som är ovan vid digitala utställningar har en pil att hitta när du scrollar, bläddrar, nedåt för att se, i alla bilderna har datorn eller telefonen en liten pil nere i högra hörnet, klicka på på den så kommer du till början.
Hör gärna av dig vad du tycker om att gå på utställning den digitala vägen
info@tyringemuseum.se
Eller om du har någon berättelse om ett speciellt hus. Har en skön tur. Fler hus kommer.

1900 Johan Johansson, barnen tog namnet Tyrberg. SVA köpte huset kring 1950.
Villa Albany, byggdes av direktör Nils Andersson, 1904.
Förste lagfarne ägaren av Gustav Eskilsson, 1904. Arrenderades och senare ägdes av Breidablicks ägare, Anna och Edvard Ohlsson. Telefon- och telegraf 1920-1935
Nils Anderssons gata 8.
Byggmästare Ivar Ottosson byggde huset 1933. 1943 bodde Viktor Eliasson där i många år.
1906 A.Andersson, 1925 Tilde Nilsson, 1940 Ednart Bruno.
Nils Olofsson, ägde det 1912, 1914 Karl Svensson, 1916 Karls döttrar Hulda och Signe, sedan bodde Elsa och Sven Svensson där han lämnade i Smedeboda.
Då »vännerna« blev så många att det inte var möjligt att samlas i en liten familjebostad byggdes en egen samlingslokal nordost om Ekehäll, på nuvarande Godtemplargatan.
1906 Salomonsson, 1908 Johannes Wendel i många år, 1937 Amner Bengtsson hade korvkiosk på torget.
Hustrun Christina och Andreas Nilsson, 1935, 1955 Gösta Liljenberg.
1935 Emelie Jönsson, sedan sonen Gustav och hustrun Gunni,
1913 Nils Johansson, 1924 Karl Svensson – bror till Martin Ellmark.
1935 bodde Anton Gudmundsson, sedan sonen Nils-Åke.
Johannes Lindblad
1935 Tea Andersson, 1950 Nils Nilsson, 1955 Sjunne Tyrberg.
1911 Frans Holmer, 1914 Emma Kristina Jonsson sedan övertog hennes döttrar Stina och Ester. Sedan revs huset.
1935 Marta Elborgh, John Ahlström, folkskollärare Bertil Engström på 50-talet
Finns mer i häftet Hotell …
1925 J Norbäck förste kände ägaren, 1935 Julia Arrhenius, 1950, Evert Florén 1978 Anders Stadell.
1915 från höger Gustav Nilsson, fadern A Nilsson och byggmästare Lars Ljungdal, trea från vänster målarmästare Emil Florén.
Konsul Gustaf Åberg köpte huset på 30-talet. Tandläkare Stig Åberg bodde där i många år.
1925 Alfred Jönsson, 1940 Erik Karlsson, kallad »Sprallekarlsson«,.
1920 Alfred Pettersson, 1955 Svea och Harry Jönsson.
1955 Gerda och Anton Persson.
1912 Johannes Olofsson, 1940 Sture Friberg,
Berea
nämns i Apostlagärningarna. Det är den gamla stavningen för staden som nu kallas Veria (eller Veroia). Det är en liten stad på den östra sidan av Vermion bergen (norr om Mount Olympus ), där aposteln Paulus predikade, och där människorna sökte i skrifterna för att se om hans förkunnelse var sann.
Byggdes av förre lantbrukaren Åke Nilsson. 1920 Arnhild Andersson bodde där.
Den framstående brottaren Lennart Ström med familj bodde i husets övervåning på 1940-talet.
Taket och fasaden renoverat 2016. Gamla namnskylten bevarades.
Elfdalen byggdes runt år 1900 då nuvarande Rödakorsgatan drogs genom skogen upp till vägförbindelsen mot Rya och Hörja. En av de första ägarna var Johannes Kristoffersson, sedan kom Ida och Teodor Olsson som flyttade till Lillgården. Personerna på bilden är »Gubben« Jönsson med sin morföräldrar Ida och Karl Jönsson..
Dammen anlades samtidigt med vägen. I den inplanterades karp och på 20-talet röda näckrosor. Dammen kallades tidigare Fiskedammen men har numera namnet Näckrosdammen.

Nästa omgång på cirka 30 foto börjar där förra vandringen slutade.
Och, som vanligt:

Nu har vi husvandrat från A till Ö.
Och, som vanligt.
Har du som läsare något att tillägga så är du välkommen att höra av dig när museet är öppet på måndagar och torsdagar mellan 9 och 12. Då kan du även passa på att vandra bland museets samlingar.

Eller skicka e-post på info@tyringemuseun.se

Tillbaka till Anslagstavla >>> eller Bildgalleri >>>

Author: admin