Tyringe Brottarklubb

Tyringe Brottarklubb bildades den 13 mars 1936 då ett gäng brottningsentusiaster samlades på Café Centralen och bildade Brottarklubben Tigern, ett namn som dock ej godkändes av riksidrottsförbundet, då en fotbollsklubb i Karlskrona sökt och fått antagit ett liknande namn.

Viktor Mauritz och Alvin Lundström var tillskyndare till att en klubb bildades. Tidigare hade brottarna sedan mitten av 1920-talet varit medlemmar i Tyringe idrottsförening.

Fotograf Oskar Tollström (1893-1969) blev klubbens första ordförande. Klubbdräkten bestod av en röd trikå med blått band kring midjan för att under 1950 talet ändras till svart med grönt band kring låren och slutligen bli helröd i mitten på 1960 talet och fram tills att klubbdräkter försvann i mitten av 1970 talet och ersattes av en röd för hemmalaget och en blå för borta laget.

Träning och tävlingar bedrevs i Folkets Hus och Stensäter. Från 1957 då skolans gymnastiksal stod färdig flyttade verksamheten dit. 1961 gjordes ett uppehåll i seniorverksamheten för att återkomma året därpå. Däremot tog ungdomsverksamheten ordentlig fart detta år under Rune Olssons ledning. Under åren 1968-1981 bedrevs ingen seniorverksamhet, däremot en mycket framgångsrik ungdomsverksamhet under Rune Myrtenstam och därefter Gustav Svenssons ledning.

1971 flyttade klubben sin träning och tävlingsverksamhet till Tyrs Hov i samband med att denna anläggning stod klar. Klubblokalen i HSB fastigheten på Torggatan behöll man fram till 1984. 1982 återupptogs seniorverksamheten vilket blev en stor succé med serieseger i division 4. 1996 ändrar klubben namn till Tyringe Atlet & Brottarklubb efter samgående med Tyrs Atletklubb för att erbjuda ett bredare utbud. Drivande av detta var bland annat Patrik Ronkainen, Per Nordén och Bengt Lennartsson. Vid årsmötet 2014 beslöts om en namnändring tillbaka till det ursprungliga namnet Tyringe Brottarklubb och det gamla klubbmärket med lagerkransen togs upp igen.

Många är de ungdomar som utövat sporten och fostrats till goda kamrater och idrottsmän.  Den största stjärnan av dem alla är Benny Ljungbeck OS, VM och EM medaljör. Malte Möller deltog  även han i ett OS. I London 1948 belade han en 4:e plats i flugvikt 52 kg, samma år blev han även svensk mästare och utöver detta blev han svensk mästare i fristil 1947, 1948 och1950.  Även Leif »Päremjöl« Andersson, Ingvar Bruno, Roger Andersson, Jonas Gustafsson, Fredrik Blom, André Jönsson, Jacob Brinck, Erik Persson, August Ericsson, Jonathan Wictorsson och Nellie Brinck har på olika sätt representerat svenska landslag eller deltagit på landslagsläger. 

Utöver ovannämnda  finns det otroligt många brottare som passerat revy i klubben, tyvärr går det inte att omnämna alla här och nu  dock med undantag av Calle Carlsson, Lennart Ström, Bertil Svensson, Gustav Svensson, Nils Arvidsson, Alvin Lundström, Rune Olsson, Rune Myrtenstam och Pontus Brink som alla efter sina aktiva  karriärer kom att ägna sig åt tränar och styrelseuppdrag inom klubben under många år. 

Under flera år har klubben representerat med ett seniorlag som har tillhört ett av Skånes absolut bästa med bland annat deltagande i elitserien under ett antal år.  Ungdomslaget var fram till 2012 ett av Sveriges absolut bästa lag med att kvalificera sig till riksfinalen av pojk Fyrstads 3 år på rad och som bäst ta hem en 2:a plats. 

För närvarande och sedan säsongen 2012-2013 är klubben en renodlad ungdomsförening som vänder sig till tjejer och killar för att under välutbildade tränare och ledare testa på att brottas och därmed förbättra styrka, koordination, kondition, balans och smidighet samt att erbjudas en miljö som kännetecknas av samhörighet och glädje, där vi visar hänsyn och respekterar varandras olikheter och stimulerar till trivsel och gemenskap.

 Skrivet hösten 2020  Bengt Lennartsson

Tillbaka till Anslagstavla >>> Tillbaka till Föreningar >>>

Author: admin