Cyklon-Persson

August Persson (1897 – 1972) var en av »böckarepågarna«. Fadern Lars Persson (1863- 1937) var tunnbindare (böckare) och kom med sin familj till Tyringe 1908.

Dottern Selma (1887 – 1978) gifte sig med tunnbindare Rosenqvist. Deras son Holger blev så småningom verkmästare på Skandinaviska Verktygsfabriken Aktiebolaget, (SVA).

Cyklon-Perssons båda bröder var inte så välsedda i Tyringe. De gick senare till sjöss. En son till »Sme-Sjöberg« kom i deras »dåliga« sällskap och fick flytta från orten.

Från tidningen Levande Livet, 1952.

August var mycket kraftig och stark. En tid arbetade han på cirkus och under några år reste han land och rike runt med en stor brun björn och visade upp denna för Sveriges skolbarn. Han tog artistnamnet »Cyklon-Persson« och uppgav på affischerna att han var Kanadensisk mästare i fribrottning.

August med hustrun Alexandra –»Sandra« som var född 1900 i Lilla Torsjö. Hon blev 96 år gammal. De hade 4 barn, sonen Stig född i Kanada 1924. Han fick anställning på Leksaksfabriken. 

Familjen kom 1928 från Nordamerika till Vedhygge. Han byggde en stuga i »Böckaredalen«. Huset härjades senare av en eldsvåda, men märken av grunden fanns länge kvar enligt tidningen »Göingebladet«, 1981 nummer 1.

Har du mera att berätta om Cyklon-Persson är du välkommen att höra av dig på leif@tyringemuseum.se

Här kan du läsa om Cyklon Perssons sommarturné 1952 >>>

Tillbaka till Anslagstavlan >>> Tillbaka till Personligheter >>>

Author: admin